Jump to content



Photo
- - - - -

Water Coming Out With Air On My Airbrush?


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 miragestalker

miragestalker

    TU Supporter

  • TU Member
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 29 November 2009 - 10:47 PM

Why is water coming out of my airbrush despite my compressor having a moisture trap? Ive tried a little research online but I can't figure it out.

I am new to airbrushing and was just practicing. I'm getting the occasional water splatter. I can work around it by running the air ever so often, without paint, to clear the airbrush. But I don't think it should be like this.

Is there something I should do to the moisture trap?

Thanks in advance for your advice.

/bing

Edited by miragestalker, 29 November 2009 - 10:47 PM.


#2 Lincoya

Lincoya

    TU Swap Moderator

  • Forum Moderator
  • 556 posts
  • Location:
    Smyrna, Tennessee

Posted 29 November 2009 - 10:59 PM

Have you emptied your moisture trap?

Gene

#3 miragestalker

miragestalker

    TU Supporter

  • TU Member
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 29 November 2009 - 11:05 PM

Have you emptied your moisture trap?

Gene


There is some condensation in there, but its almost completely empty.

#4 BobP

BobP

    Advanced Member

  • TU Member
  • PipPipPip
  • 4,041 posts
  • Location:
    Summerfield, N.C.

Posted 30 November 2009 - 02:13 AM

What kind of paint are your shooting and did you shake it? Sometimes a partial clog in the airbrush will cause water to separate from the paint and spit.

#5 RayburnGuy

RayburnGuy

    Advanced Member

  • TU Sponsor
  • PipPipPip
  • 3,437 posts
  • Location:
    Corrigan, Texas

Posted 30 November 2009 - 02:17 AM

How far is your water separator from your airbrush? I've read that if it's too far away it will give condensation a chance to form in your hose. I have my separator six feet from my airbrush and don't have the problem your describing.

#6 miragestalker

miragestalker

    TU Supporter

  • TU Member
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 30 November 2009 - 04:43 AM

I am using Createx and water as thinner. I bought some Illustration Base to see if it helps.

My water seperator is at compressor with the regulator. I just realized that I moved my compressor on my table and the seperator is above my airbrush while at work. I am going to place it back on the floor to see if it helps.

After some research, it seems some guys experience this phenomenon too. They say an overheating compressor head will cause water to form in the hose. I am going to check on the head temps tomorrow. I also bought a recoil hose off the net that people say helps with the water issue, and the pulsating air as I don't have an air tank.

Thanks guys!

Edited by miragestalker, 30 November 2009 - 04:46 AM.


#7 Mr. X

Mr. X

    New Member

  • TU Member
  • Pip
  • 1 posts
  • Location:
    Arad, Romania

Posted 30 November 2009 - 08:00 AM

I have the same problem, but the splatter appears only after about half an hour of painting. I guess it's because the compressor heats up and so is the air and it condenses not only in the moisture trap but in the hose too.

Maybe a warmer room temperature could fix the problem. Placing the compressor on the floor don't think it will stop the water from getting to the airbrush as the air flows fast through the hose.

#8 Vodkaman

Vodkaman

    Advanced Member

  • TU Member
  • PipPipPip
  • 4,462 posts
  • Location:
    Indonesia

Posted 30 November 2009 - 09:59 AM

I think that you have nailed the problem ie water condensation due to compressor temperature.

Maybe a water trap mounted on or near your work bench/table, with a shorter (6') hose to your brush.

Dave

Just noticed RayburnGuy said the same thing, lol.

Edited by Vodkaman, 30 November 2009 - 10:01 AM.


#9 miragestalker

miragestalker

    TU Supporter

  • TU Member
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 30 November 2009 - 11:10 PM

Well, the next morning, I put the compressor down on the floor and started painting. Initially, I had water. But it went away and I sprayed fine. Its one of three things. Either having the compressor on the table allows water to flow to the AB instead of the moisture trap OR practicing overheated the compressor OR my garage is too cold at night for ABing.

Problem solved, for now :)

/bing

#10 pikeman

pikeman

    Member

  • TU Member
  • PipPip
  • 226 posts
  • Location:
    Brasov(RO) / Wien(AU)

Posted 01 December 2009 - 06:09 AM

Have the same problem, anyway my compressor is very hot after 30-45 min sometimes less depending on how long I use the brush in that period. Also is losing air somewere and I can't find the spot, but I can tell because from 30 s to 30 s of non-usage it starts for 2-3 seconds to pump air to keep the pressure constant. Tried the soap mixed with water method (used for gas pipes joints) and yet I didn't figured it out :unsure: It will die pretty soon if I won't solve this :( but this is the price for buying low costs compressors I guess.

I think that mounting an water trap ain't such a good advice since you may overheat the compressor and not notice.